Welkom aan boord!
individueel of als groep
Nederlands Deutsch

Wat voor schip is de Zuid-Holland?

De "Zuid-Holland" is een klipper. Een zwaar gebouwde klipper: 125 ton! En dit zonder vaste ballast. Het schip is geen "waaibak" (jargon) maar draait erg makkelijk. Dit heeft voor en nadelen: het schip stuurt soms lastig, maar het gaat ook makkelijk overstag.


Video:

https://www.youtube.com/watch?v=v5cU831w1HA

https://www.youtube.com/watch?v=nHUL-ZuDHbA

https://www.youtube.com/watch?v=3xEtEY56dUM

https://www.youtube.com/watch?v=TCjD6h21mPI

 

Zoals gezegd een zwaar schip, maar dankzij het mooie onderwaterschip toch een vlotte zeiler. Vroeger was de "Zuid-Holland" een 1-master, maar omwille van de gasten is er een mast bijgeplaatst. Zo is er wat meer te doen.

Het schip zeilt er echter niet minder om.De huidige eigenaar streeft er naar om de zeilrusting zo authentiek en eenvoudig mogelijk te houden, maar om praktische en ergonomische redenen zijn er toch een paar concessies gedaan. Zo zijn de zeilen en de touwen tegenwoordig van kunststof, overigens met een ouderwets uiterlijk, en de zijzwaarden, gewicht 1 ton(!), worden met gemotoriseerde lieren omhoog gedraaid.

 

 

 

Geschiedenis van de Zuid-Holland

De Zuid-Holland werd gebouwd in 1896 in Papendrecht.Het schip vervoerde zand en grint, maar ook suikerbieten. In die tijd had het schip slechts een mast en voer het zonder motor. Bij windstil weer moest er geboomd of gejaagd worden. Eind jaren veertig kreeg het schip de eerste motor, een 14 PK Deutz. In de jaren 50 werd er tweemaal een nieuwe (Kromhout) motor ingebouwd.

Eind jaren 70 werd het schip uit de vaart genomen, enkele jaren later werd het schip verkocht en gerestaureerd. Er kwam een nieuwe motor in, een tweede mast, het schip werd ingetimmerd en geschikt gemaakt voor het varen met gasten. Tegenwoordig is het schip tamelijk luxueus en van alle gemakken voorzien, overigens zonder het karakter van het historische zeilschip aan te tasten. Door slim gebruik van oude materialen ademt het schip nog steeds de sfeer van vervlogen tijden uit.

 

Bestand Grootte
Contactgegevens

Stationsplein 3
1601 EN Enkhuizen
Nederland

T. +31 228 - 31 21 33
F. +31 228 - 31 44 18
E. info@hollandsail.nl